2.6 Sarjat

Sarjojen lisääminen ja poistaminen

Sarjaan kohdistuu omat vaiheet, lohkot, pelilistat, joukkueet ja pistepörssi ja lohkon sijoituksiin vaikuttavat säännöt. Sarjat ovat toisistaan riippumattomia. Jokaisen tapahtuman tulee tehdä vähintään yksi sarja johon tulevat joukkueet valitaan. Sarjoja voi olla useampia, jolloin sarjat ovat kuin omia minitapahtumiaan tapahtuman sisällä.

Sarjan voi poistaa, kun sarjaan liittyvät kaikki tiedot on ensin poistettu. Tämä on varotoimi, ettet poista vahingossa käytössä olevaa sarjaa. Jos haluat poistaa sarjan, niin

  1. Poista lohkokaaviosta kaikki vaiheet ja lohkot. (Tämä poistaa myös ottelulistauksen)
  2. Poista kaikista joukkueista pelaajat ja toimihenkilöt
  3. Poista kaikki joukkueet.
  4. Nyt voit poistaa sarjan.

Sarjojen asetukset

Voit luoda tapahtumaasi vapaavalintaisen määrän sarjoja. Kuhunkin sarjaa liittyvät omat joukkueet, lohkokaavio, otteluohjelma sekä pistepörssi.

  1. Syötä sarjan nimi
  2. Valitse käytetäänkö sarjassa monipuolista pöytäkirjaa (pelaajat, maalintekijät, rangaistukset jne.) vai suppeampaa tuloslomaketta (vain ottelu- ja erätulokset).
    1. Tuloslomake: Syötä vain maalit eräkohtaisesti. Ottelun lopputulos maaleineen esitetään julkisella puolella.
    2. Pöytäkirja: Joukkueiden pelaajat tulee syöttää joukkueen tietoihin. Ottelun tapahtumien syötössä maalit ja rangaistukset kohdistuvat syötettyihin pelaajiin. Ottelun pistetapahtumista muodostetaan pistepörssi ja se on nähtävillä sarjakohtaisesti. Elektroninen pöytäkirja on nähtävillä ottelukohtaisesti.
  3. Jos pöytäkirja on valittu, syötä erien lukumäärä.
  4. Jos pöytäkirja on valittu, syötä erän ja jatkoerien kesto.
  5. Voit valita logiikan, jolla lohkon sisällä tasapisteissä olevat joukkueet saadaan paremmuusjärjestykseen.
    1. Alasvetovalikossa on listattu valittavissa olevat säännöt.
    2. Painamalla lisää sääntö –painiketta säännön kohdalla, se valitaan mukaan voimassaolevaan säännöstöön.
    3. Valitut säännöt numeroituina lueteltu prioriteettijärjestyksessä, jolloin ylimpänä oleva sääntö tarkastetaan ensin. Mikäli paremmuus ratkeaa ensimmäisellä säännöllä, ei seuraavaa sääntöä enää tarkasteta.
    4. Poista valittu sääntö painamalla roskakorin kuvaa.

Säännöt

Esimerkki säännöstöstä:

  • Pisteet: Tyypillisesti kaikissa lajeissa pisteet ratkaisevat lohkokaavion paremmuusjärjestyksen. Mikäli jotkin joukkueet / pelaajat ovat tasapisteissä, tarkastellaan tasapisteissä olevien osalta seuraavaa sääntöä.
  • Keskinäisten otteluiden pisteet: Paras on joukkue, joka on saanut keskinäisissä otteluissa eniten pisteitä ja seuraavaksi eniten pisteitä saanut on seuraavaksi paras ja niin edelleen.
  • Keskinäisten otteluiden maaliero: Keskinäisissä otteluissa suurimman maalieron joukkue on paras ja seuraavaksi suurimman maalieron joukkue on seuraavaksi paras ja niin edelleen.
  • Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit: Keskinäisissä otteluissa eniten maaleja tehnyt on paras ja seuraavaksi eniten maaleja tehnyt on seuraavaksi paras ja niin edelleen.
  • Lohkon otteluiden maaliero: Lohkon kaikissa otteluissa suurimman maalieron tasapisteissä oleva joukkue on paras ja seuraavaksi suurimman maalieron joukkue on seuraavaksi paras ja niin edelleen.
  • Lohkon otteluiden tehdyt maalit: Lohkon kaikissa otteluissa eniten maaleja tehnyt tasapisteissä oleva joukkue on paras ja seuraavaksi eniten maaleja tehnyt on seuraavaksi paras ja niin edelleen.
  • Rangaistukset: Lasketaan joukkueille kertyneet rangaistusminuutit koko tapahtumassa. Pienin määrä rangaistusminuutteja on parempi.
  • Arpa: Ylläpitäjä suorittaa arpomisen haluamallaan tavalla ja käy tallentamassa arvan tuloksen Lohkotilanteet-välilehdellä.

Normaalisti lohkoissa järjestys muodostuu pisteiden mukaan. Tiukoissa tapahtumissa kuitenkin saattaa useampi pelaaja / joukkue olla samoissa pisteissä. Esimerkiksi kuuden joukkueen lohkossa

  • Neljä joukkuetta on tasapisteissä. Paras saadaan selville sääntö numero 4 mukaan.
  • Jäljelle jää kolme joukkuetta, joiden järjestystä tulee saada selville. Säännöstöä lähdetään käymään näiden kolmen osalta alusta, jolloin sääntö numero kaksi ratkaisee parhaimman kolmikosta.
  • Jäljelle jää kaksi joukkuetta, joiden järjestystä tulee saada selville. Säännöstöä lähdetään käymään näiden kahden osalta alusta, mutta mikään sääntö ei saa ratkaistua paremmutta suhteessa toisiinsa. Ainoaksi mahdollisuudeksi jää arpa, jota käytetään siis ainoastaan silloin, kun mikään sääntö ei ratkaise paremmuutta automaattisesti. Arvonta suoritetaan Lohkotilanteet-välilehdellä.