Lohkokaavioiden muodostaminen

Määrittele turnauksen kulku vaiheittain. Kuhunkin vaiheeseen kuuluu lohkoja. Jokaisessa lohkossa joukkueet pelaavat kaikki toisiaan vastaan kertaalleen. Seuraavaan vaiheeseen voi valita edeltävistä vaiheista joukkueita. Kunkin joukkueen voi valita vain kerran, jolloin samaa joukkuetta ei pysty vahingossa valitsemaan eri lohkoihin samassa vaiheessa.

Voit määritellä vaiheet ja lohkot vaikka et vielä tietäisi turnauksen osallistujia.

 1. Lisää vaihe –linkistä voit lisätä turnaukseen uuden vaiheen.
 2. Punaisesta ruksista voit poistaa vaiheen.
 3. Nimeä vaihe loogisesti korvaamalla teksti ”Uusi turnausvaihe”.
 4. Lisää haluamasi määrä lohkoja Lisää lohko –linkistä.
 5. Lohkon voi poistaa painamalla ruksia.
 6. Nimeä lohko loogisesti korvaamalla teksti: ”Uusi lohko”
 7. Lisää joukkue –linkistä voit lisätä joukkueita ja roskakorin kuvasta saat poistettua joukkueen.
 8. Alasvetovalikosta voit valita joukkueet, jotka lohkoon kuuluvat
  1. Ensimmäisessä vaiheessa valitaan Joukkueet-välilehdelle syötetyistä joukkueista.
  2. Seuraaviin lohkoihin valitaan joukkueet edeltävien lohkojen loppusijoitusten perusteella. Esimerkiksi ”A-lohko | 2” tarkoittaa joukkuetta, joka A-lohkon päätyttyä on lohkossa sijalla kaksi. ”B-lohko | 1” tarkoittaa B-lohkon voittajaa.

Joukkueiden / pelaajien siirtyminen lohkosta toiseen

Ottelutulosten syötön yhteydessä lohkon viimeisen pelin tuloksen tallennuksen jälkeen lohkon joukkueet sijoitetaan seuraavien vaiheiden lohkoihin automaattisesti. Joukkueet siis ilmestyvät automaattisesti seuraavien vaiheiden lohkokaavioihin ja ottelulistauksiin. Lohkoissa kerätyt pisteet jäävät kyseiseen lohkoon, eikä niitä huomioida enää seuraavissa vaiheissa. Jos jatkolohkossa tietyt joukkueet kohtaavat uudelleen, mutta uutta ottelua ei haluta pelata, voi vanhan ottelun tuloksen valita kyseisen ottelun asetuksista valitsemalla ruksin, joka tuo ottelun aiemmasta kohtaamisesta.

Muutokset lohkokaaviossa vaikuttavat suoraan ottelulistaan, koska ottelut luodaan lohkokaavion perusteella. Jos lohkokaaviota muutetaan otteluiden luonnin jälkeen, järjestelmä huomauttaa, että ottelut on muodostettava uudestaan. Voit luoda ottelu uudelleen ottelut välilehdellä.

"Paras kakkonen jatkoon" -probleema

Joissain tilanteissa ottelukaaviota ei pystytä ennen turnauksen alkua määrittämään aukottomasti, jolloin turnauksen aikana täytyy joku joukkue poimia jatkoon "manuaalisesti". Esimerkiksi jos haluataan pelata alkulohkot kolmella lohkolla ja sitten siirtyä cup-kaavioon, jolloin joukkueita tarvitaan aina parillinen määrä. Selvyyden vuoksi mainitaan, että cup-kaaviossa muodostetaan ottelupareja, eli kahden joukkueen lohkoja, joista ainoastaan voittaja pääsee jatkoon.

Esimerkki: Alkulohkoissa on lohkot A, B ja C. Säännöstön mukaan kunkin lohkon ensimmäiset pääsevät jatkoon, mutta sitten täytyy valita paras kakkonen näistä kolmesta lohkosta. Tässä esimerkissä B-lohkon kakkonen on paras kaikista kakkosista, joten B-lohkon joukkue halutaan valita seuraavan vaiheen lohkokaavioon. Tätä tietoa ei ole ennen kun alkulohkot on pelattu. Näin ollen valinta täytyy tehdä turnauksen aikana.

Ongelma ratkeaa seuraavasti:

 • Tee lohkokaavio täydellisesti siten, että kaikki otteluparit muodostuvat.
 • Jätä kaikki lohkon kakkosten paikalle valinta: . Näin ottelut muodostuvat, mutta siirrettävää joukkuetta ei ole vielä valittu.
 • Kun paras kakkonen on selvillä, valitse kyseisen joukkueen, esimerkiksi B-lohkon kakkonen oikeaan paikkaan lohkokaaviossa. Samalla tulee täyttää muut lohkon kakkoset oikeisiin paikkoihin.
 • Mene ottelulistaukseen, avaa jokaisesta lohkosta mikä tahansa peli, esimerkiksi ensimmäinen peli ja paina tallenna ja sulje.
 • Tarkasta sekä ottelulistaus että lohkokaavio, että molemmat on päivittyneet.

Joukkueen vaihto lohkokaaviossa kesken turnauksen

Turnauksissa saattaa tulla tilanteita, että esimerkiksi kaksi saman seuran joukkuetta kohtaa cup-kaaviossa, ja tämä tilanne haluttaisiin välttää vaihtamalla jokin toinen joukkue kyseisen joukkueen tilalle. Toimi seuraavasti:

 • Avaa lohkokaavio
 • Etsi lohkokaaviosta ensimmäinen vaihdettava joukkue ja valitse valintalistasta ylimmäinen valinta . Tee samoin toiselle vaihdettavalle joukkueelle. Nyt lohkokaaviossa on kaksi
 • Vaihda jälkimmäinen joukkue ensimmäisen joukkueen tilalle tilalle. Toista sama jälkimmäisen kohdalle.
 • Tallenna
 • Avaa ottelulistaus ja etsi ensimmäisen joukkueen viimeksi pelattu valmistunut peli. Avaa peli ja paina heti Tallenna ja sulje. Toista sama toiselle joukkueelle.
 • Tarkasta sekä ottelulistaus että lohkokaavio, että molemmat on päivittyneet.