2.8 Lohkokaavioiden muodostaminen
Tapahtuman ottelut ja otteluparit muodostetaan aina lohkoihin asetettujen joukkueiden / pelaajien mukaisesti ja tapahtuma voi koostua eri vaiheista kuten esim. alkusarjasta, jatkosarjasta ja finaalista. Tapahtuma alkaa yleensä alkusarjasta ja voit ensimmäisen tekemäsi vaiheen jälkeen valita seuraavan vaiheen jatkolohkoihin menevät joukkueet / pelaajat aiempien lohkosijoitusten mukaan. Järjestelmä huolehtii otteluiden edeteessä jatkovaiheisiin menevät joukkueet automaattisesti, sinun tarvitsee vain syöttää tapahtumapäivänä otteluiden tulokset. Lohkoissa olevat joukkueet ja pelaajat pelaavat perinteisesti kaikki toisiaan vastaan kerran, mutta voit myös valita otteluita muodostaessasi myös kuinka monta ottelukierrosta haluat lohkon pelaavan. Voit määritellä tapahtumasi vaiheet ja lohkot jopa vaikka et vielä tietäisi kaikkia osallistujia. Lohkokaavion muodostamiseen sinulla on näin ollen hyvin monipuoliset vaihtoehdot ja voit tehdä siitä juuri omaan tapahtumaasi sopivan.
Lisää uusi vaihe klikkaamalla Lisää vaihe ja järjestelmä lisää sinulle vaiheen ja ensimmäisen lohkosi, johon voit alkaa valitsemaan joukkueita / pelaajia. Joukkueita / pelaajia lohkossa pitää olla vähintään kaksi otteluparin muodostamiseksi. Lisää lohkoja vaiheeseen haluamasi määrä klikkaamalla Lisää lohko-painiketta. Järjestelmä luo lohkon ja lisää siihen aina automaattisesti kaksi "tyhjää" otteluparia. Valitse pelaajat lohkoon lohkossa olevien pudotusvalikoiden avulla. Järjestelmä huolehtii siitä, ettet valitse samaa joukkuetta kahteen eri lohkoon. Voit halutessasi myös nimetä vaiheet ja lohkot haluamallasi tavalla.
Huom. Muutokset lohkokaaviossa vaikuttavat suoraan ottelulistaan, koska ottelut luodaan lohkokaavion perusteella. Jos poistat joukkueita / pelaajia, lohkoja tai vaiheita tapahtumastasi, poistetaan niihin kuuluvat aiemmat ottelut automaattisesti järjestelmän toimesta, eikä niitä ole myöhemmin mahdollista palauttaa. Suunnittele siis tapahtumasi hyvin ennen otteluiden tulosten syöttämistä ettei sinun tarvitse tehdä muutoksia lohkokaavioihin tapahtumasi aikana.
Tallenna lohkokaavioon tehdyt muutokset klikkaamalla Tallenna.
Esimerkki lohkokaavion muodostamisesta:
- Lisää ensimmäinen vaihe tapahtumaasi klikkaamalla Lisää uusi vaihe
- Anna vaiheelle nimi "Alkusarja" ja siinä olevalle lohkolle nimi "Lohko A"
- Lisää toinen lohko klikkaamalla Lisää lohko ja nimeä se "Lohko B"
- Lisää molempiin lohkoihin yksi joukkue / pelaaja klikkaamalla Lisää joukkue / Lisää pelaaja
- Lisää uusi vaihe ja nimeä se "Finaalit"
- Lisää Finaalit- vaiheeseen toinen lohko
- Nimeä Finaalit- vaiheessa oleva ensimmäinen lohko "Pronssiottelu" ja toinen anna jälkimmäisen nimeksi "Finaali"
- Valitse Pronssi- ja Finaali- lohkoon jatkoon menevät joukkueet loppusijoitusten perusteella niin että Lohkojen A ja B voittajat menevät finaaliin ja toiseksi tulleet joukkueet pronssiotteluun. Esimerkiksi, "Lohko A | 2" tarkoittaa joukkuetta, joka A-lohkon päätyttyä on kyseisessä lohkossa sijalla kaksi, "Lohko B | 1" tarkoittaa B-lohkon voittajaa. Näin ollen pronssiotteluun tulee valita joukkueet "Lohko A | 2" ja "Lohko B | 2" ja finaaliin joukkueet "Lohko A | 1" ja "Lohko B | 1".
- Tallenna muutokset
Joukkueiden / pelaajien siirtyminen lohkosta toiseen
Ottelutulosten syöttämisen yhteydessä sijoitetaan seuraavien vaiheiden lohkoihin menevät joukkueet / pelaajat automaattisesti heti kun lohkon viimeisen ottelun tulos on tallennettu järjestelmään ja ottelu merkitty päättyneeksi.
Ottelupisteiden periytyminen jatkolohkoihin
Lohkoissa kerätyt pisteet jäävät yleensä aiemman vaiheen lohkoihin, eikä niitä huomioida enää lainkaan seuraavissa vaiheissa. Järjestelmä kuitenkin mahdollistaa pisteiden periytymisen jatkolohkossa siinä olevien joukkueiden / pelaajien aiemman vaiheen keskinäisestä ottelusta (kts. 2.10 Tulosten syöttäminen ja ottelupöytäkirjat). Jos siis jatkolohkossa tietyt joukkueet kohtaavat uudelleen, mutta ottelua ei haluta pelata uudelleen, voidaan ottelusta tulevat pisteet valita aiemman ottelun tuloksen perusteella.
"Paras kakkonen jatkoon" -probleema
Joissakin tilanteissa ottelukaaviota ei pystytä ennen tapahtuman alkua määrittämään aukottomasti, jolloin tapahtuman aikana täytyy joku joukkue poimia jatkoon "manuaalisesti". Tällainen tilanne voi tulla eteen jos tapahtumassa esim. pelataan alkuvaiheen lohkot kolmessa lohkossa ja siirrytään seuraavassa vaiheessa ns. cup-kaavioon, jossa joukkueita tarvitaan aina parillinen määrä (muodostetaan vain kahden joukkueen jatkolohkoja).
Esimerkki: Alkuvaiheeseen on muodostettu lohkot A, B ja C ja jatkovaiheeseen pääsee neljä parasta joukkuetta. Säännöstön mukaan kunkin lohkon ensimmäiset pääsevät jatkoon, neljänneksi joukkueeksi tulee valita "paras kakkonen" näistä kolmesta lohkosta. Jos tässä esimerkissä B-lohkon kakkonen olisi paras kaikista kakkosista, tulee B-lohkon joukkue valita seuraavan vaiheen lohkokaavioon. Tietoa parhaasta kakkosesta ei ole ennen kun alkulohkot on pelattu, joten valinta täytyy tehdä tapahtuman aikana.
Ongelma ratkeaa seuraavasti:
- Muodosta alku- ja jatkovaiheen lohkot siten, että niissä on oikea määrä joukkueita ja aseta alkuvaiheen joukkueet lohkoihin normaalisti.
- Valitse jatkovaiheen lohkoihin lohkojen voittajat, mutta jätä "parhaan kakkosen" paikalle tyhjä valinta (näin ottelut muodostuvat lohkoihin valittujen "aihioiden" mukaisesti, mutta "parhaan kakkosen" paikalle tulevaa joukkuetta ei ole vielä asetettu).
- Kun paras kakkonen on selvillä, valitse jatkolohkon "parhaan kakkosen paikalle" valituksi tullut joukkue (jos samalla muut "kakkoset" jatkavat vielä otteluta, tulee myös näiden jatkolohkojen paikkoihin valita halutut "kakkoset".
- Mene ottelulistaukseen, avaa jokaisesta lohkosta mikä tahansa ottelu ja tallenna se.
- Tarkista että sekä jatko-otteluiden otteluparit ja jatkolohkojen joukkueet / pelaajat ovat päivittyneet oikein.
Joukkueen vaihto lohkokaaviossa kesken tapahtuman
Tapahtumassa saattaa tulla tilanteita, että esimerkiksi kaksi saman seuran joukkuetta kohtaa cup-kaaviossa, ja tämä tilanne haluttaisiin välttää vaihtamalla jokin toinen joukkue kyseisen joukkueen tilalle. Toimi seuraavasti:
- Etsi halutusta lohkosta ensimmäinen vaihdettava joukkue / sijoitus ja valitse valintalistasta ylimmäinen (tyhjä) valinta. Tee samoin toiselle vaihdettavalle joukkueelle. Nyt lohkokaaviossa on kaksi "tyhjää" valintaa.
- Vaihda jälkimmäinen joukkue ensimmäisen joukkueen tilalle ja toista sama jälkimmäisen kohdalle.
- Tallenna muutokset
- Avaa ottelulistaus ja etsi ensimmäisen joukkueen viimeksi pelattu ottelu, avaa ja tallenna se. Tee sama myös toisen joukkueen viieksi pelatulle ottelulle.
- Tarkista että sekä otteluiden otteluparit ja lohkojen joukkueet / pelaajat ovat päivittyneet oikein.