VPUn kiekkoturnaus

3.4. - 4.4.2024 Tikkurilan urheilupuisto | Suomi

Säännöt

TURNAUKSEN SÄÄNNÖT

Turnauksessa noudatetaan Suomen Jääkiekkoliiton harraste- ja seniorisääntöjä. Ainoastaan jääkiekkoon tarkoitetut kypärät ovat sallittuja. Kaikki kypärät tulee olla kiinnitetty asianmukaisesti. Pelaajien on iästä riippumatta käytettävä aina vähintään visiiriä. Kaulasuojat ovat pakollisia. Lyöntilaukaus on kielletty. Lyöntilaukauksen raja on kiekon lyönti jäästä kohotetulla mailalla. Lyöntilaukauksesta tuomitaan pieni rangaistus (2 minuuttia). Mikäli pelaaja hämää ja on tekevinään lyöntilaukauksen, peli katkaistaan ja aloitus siirretään rikkoneen joukkueen puolustusalueen aloituspisteelle.

Taklaukset ovat kiellettyjä. Kiilaaminen on sallittu, määräävä tekijä on sama luistelusuunta. Laitataklauksesta, selästä taklaamisesta ja päähän kohdistuvista taklauksista tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä tai ottelurangaistus. Jos vastustaja loukkaantuu, tuomitaan ottelurangaistus (25 min). Korkealla mailalla pelaamisessa noudatetaan normaalia korkean mailan säännöstöä.

Pienet rangaistukset: Pienen rangaistuksen suuruus on 2 min. Jos pelaaja saa ottelussa kolmannen pienen rangaistuksen, hänet poistetaan kyseisestä ottelusta. Pelaajan saaman kolmannen pienen rangaistuksen kärsii joku muu saman joukkueen kenttäpelaaja. Pelaaja saa normaalisti osallistua normaalisti seuraavaan otteluun.
Rangaistuksia, jotka on annettu säännön ”Pelin viivyttäminen – kiekko katsomoon” nojalla ei lueta tähän määrään eikä  myöskään tilannetta, jossa pelaajan sääntörikkomus johtaa rangaistuslaukaukseen.

Pienet käytösrangaistukset: Sääntöä 550 a. ja b. kohtia sovellettaessa erotuomari voi harkintansa mukaan määrätä pienen käytösrangaistuksen (2 min) tai käytösrangaistuksen (10 min). Pieni käytösrangaistus vaikuttaa jäällä olevien pelaajien määrään samalla tavoin kuin pieni rangaistus.

Käytösrangaistukset: Jos pelaaja saa ottelussa käytösrangaistuksen (10 min), saa pelaaja valita poistuuko hän ottelusta vai jääkö kärsimään rangaistustaan rangaistusaitioon. Jos pelaaja valitsee poistumisen, ei hän voi enää palata ko. otteluun ja hänen on poistuttava pukuhuoneeseen.

Isot rangaistukset: Ison rangaistuksen suuruus on 5 min. Ison rangaistuksen saanut pelaaja saa automaattisesti pelirangaistuksen käytöksestä ja hänet poistetaan ottelusta loppuajaksi. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelusta. Ottelurangaistus aiheuttaa myös 5 minuutin vajaalukuisuuden. Joukkue pelaa 5 minuutin ajan vajaalukuisena, mutta rangaistusaitioon ei laiteta sijaista kärsimään rangaistusta. Kun 5 minuutin rangaistus on kulunut loppuun, laittaa rangaistun pelaajan joukkue korvaavan pelaajan kentälle. Jos pelaaja saa ison rangaistuksen tai pelirangaistuksen, on hän automaattisesti pelikiellossa yhden ottelun ajan. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja on automaattisesti pelikiellossa kunnes sarjan kurinpitoelin on tehnyt asiassa päätöksen.

Yhtäaikaiset rangaistukset: Kaikki yhtäaikaiset samansuuruiset rangaistukset korvataan, eli peliä pyritään pelaamaan mahdollisimman monella pelaajalla kentällä.

Maalivahdin rangaistukset: Jos joukkueella ei ole kuin yksi maalivahti ja hänelle tuomitaan ottelussa pelirangaistus käytöksestä, saa rikkonut maalivahti pelata ottelun loppuun. Jos ainoa maalivahti saa ottelurangaistuksen, maalivahti poistetaan ja joukkue saa pukea tilalle yhden kenttäpelaajan.

Pitkä kiekko: Molemmat pelaajat saavat vaihtaa pelaajia vapaasti pitkän kiekon jälkeen.

Peliaika on 2 x 15 minuuttia tehokasta aikaa. Erätauko 1 minuutti. Otteluiden kokonaiskesto on 50 minuuttia. Loppu- ja pronssiottelussa ei ole rajoittavaa kokonaisaikaa. Aikalisä ei ole käytössä.

Turnaus pelataan neljässä kolmen joukkueen lohkossa yksinkertaisena sarjana. Alkulohkojen kaksi parasta joukkuetta pelaavat pääsystä mitalipeleihin ja alkulohkojen kolmanneksi sijoittuneet joukkueet sijoista 9-12 otteluohjelman mukaan. Voittajajoukkue kruunataan Suomen mestariksi ja turnauksen viimeinen joukkue putoaa B-sarjaan seuraavaksi kaudeksi, mikäli B-sarjassa on halukkuutta nousta A-sarjaan.

Sijoitusotteluissa varsinaisen peliajan loppuessa pelin ollessa tasan suoritetaan rangaistuslaukauskilpailu vuoroperiaatetta noudattaen kolmen eri pelaajan suorittaessa rangaistuslaukauksen. Tilanteen ollessa edelleen tasan jatketaan ns. kerrasta poikki – menetelmällä samojen kolmen nimetyn pelaajan toimesta.

Loppu- ja pronssiottelussa peliaika on 2 x 15 minuuttia tehokasta peliaikaa. Jos ottelut ovat varsinaisen peliajan loputtua tasan, seuraa 5 minuutin tehokas jatkoaika äkkikuolema- periaatteella. Jos peli on edelleen tasan, suoritetaan rangaistuslaukauskilpailu kuten sijoitusotteluissa.