Koronaohjeet
Päivitetty ohjeistus // Vain terveenä hallille
Ohjeistukseen lisätty 12.8. päivitys ottelutapahtumiin liittyen.
Kesälomien lähestyessä loppuaan on koronatilanne (COVID-19) Suomessa vakaa. Tautia ei kuitenkaan ole voitettu ja seuraavat kaksi kuukautta ovat merkittäviä, jotta tilanne pysyy hyvänä myös syksyllä ja talvella. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että jokainen pelaaja, valmentaja, huoltaja ja taustahenkilö sitoutuu jääkiekkoharrastuksessa ja muussa arjessaan viruksen leviämistä ehkäiseviin toimenpiteisiin.
Ennen koronarokotteen käyttöönottoa yksittäisten ihmisten toiminta vaikuttaa siihen, miten vaaralliseksi osoittautunut koronavirus saadaan pysymään aisoissa. Seurojen toivotaan kantavan kortensa kekoon edellyttämällä pelaajia ja joukkueita toimimaan vallitsevien viranomaisohjeistusten mukaisesti. Käytännöt on edelleen hyvä käydä läpi joukkueittain – näin voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että kiekkokausi 2020–21 pääsee normaalisti käyntiin.
Perusohjeet hygieniasta pätevät jäähallilla ja hallin ulkopuolella:
1) Tärkein kaikista: Vain terveenä hallille & ihmisten ilmoille
Pienetkin hengitystieinfektion oireet tarkoittavat poisjääntiä harjoituksista ja joukkuetoiminnasta ja myös muiden ihmiskontaktien välttämistä. Toimintaohjeet ja mahdollisen ohjauksen koronatestiin saa terveydenhuollosta.
2) Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta
- Käsien pesu saippualla (tai käsidesillä, jos saippuapesu ei ole mahdollista) usein, erityisesti vessakäynnin yhteydessä ja ruokailuja edeltävästi, yhteisessä käytössä olevien pintojen koskettelun jälkeen (esim. buffet-ottimet). Tämä voi vaatia joukkueilta käsisaippuan, käsidesin ja kertakäyttöisten paperipyyhkeiden lisäämistä huoltolaukkuun, mutta satsaus on pieni verrattuna siitä saatavaan hyötyyn.
- Vältetään koskettelemasta nenää suuta tai kasvoja ja tarpeettomasti ovenkahvoja, kaiteita tai muita julkisten paikkojen pintoja.
- Vältetään kättelyä, ylävitosia ja nyrkkitervehdyksiä (ilman hanskoja)
3) Yskitään ja aivastetaan oikein
- Suuntaaminen hihaan tai kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen, joka laitetaan käytön jälkeen suoraan roskiin
- Kädet pestään yskimisen jälkeen
Kun jokainen tulee hallille vain terveenä ja noudattaa yllä olevaa perusoheistusta hyvän hygienian osalta ja mahdollisia viranomaisohjeita (THL ja muut viranomaiset), voi harjoituksissa ja peleissä mennä täysillä ja kamppailla lähikontaktissa.
Jääkiekossa on kuitenkin hyvä huomioida myös seuraavat asiat:
- Harjoitukseen saavutaan ja poistutaan ripeästi, turhaa oleskelua hallilla, ml. koppitiloissa vältetään edelleen
- Pukukopeissa pidetään mahdollisuuksien mukaan huolta turvaväleistä
- Hallille saavuttaessa ja poistuttaessa kädet pestään saippualla (20 sek) – kun käsien saippuapesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta
- Harjoituksiin varataan oma nimikoitu juomapullo ja jokaiselle oma hikipyyhe. Juomapullot täytetään jokaisen pelaajan toimesta. Jokainen myös huolehtii itse muista varusteistaan.
- Yhteiskäytössä olevat oheistreenivälineet (painot, kuntopyörät jne.) pyyhitään käytön jälkeen
- Vaihtopenkillä vältetään vierekkäin istumista. Harjoituksissa kannattaa ottaa käyttöön molemmat vaihtopenkit, näin minimoidaan lähikontaktit.
- Harjoituksessa huolehditaan yskimis-, aivastamis- ja niistämishygieniasta ja asia käydään joukkueen kanssa läpi. Sylkeminen ei ole sallittua.
- Vältetään ”tuulettamista” johon liittyy fyysistä kontaktia. Nyrkkitervehdys (”hokinyrkki”) hanskat kädessä on OK.
- Suihkussa käynti hoidetaan hallilla ripeästi ja varusteet kerätään harjoituskassiin suihkun ajaksi. Hygieniavälineitä ei saa lainata (shampoo, saippua, deodorantti/vastaavat).
- Jokainen huolehtii omista varusteistaan eikä muiden varusteisiin kosketa
- Paita, sukat ja mahdolliset housupussit pestään korkeassa lämpötilassa (60 C˚) mahdollisemman usein. Varusteiden kuivatuksesta huolehtiminen on tärkeää.
- Huolehditaan yleisten tilojen hygieniasta, vaikka siivous ei kuuluisikaan joukkueen vastuulle.
- Pelimatkoilla kiinnitetään erityishuomiota hygieniaan ja sovitaan joukkueen käytännöt mm. yhteisruokailujen ja tauko- ja majoituspaikkojen osalta.
Joukkueen mahdollinen altistus ja karanteeni
Jos joukkueen jäsenellä ilmenee koronavirusinfektioon viittavia oireita, kannattaa kuumeisen/oireisen lähistöllä olleiden välttää tarpeetonta kanssakäymistä muiden kanssa, kunnes testitulos on selvillä.
Jos koronavirustesti on positiivinen, tartuntatautilain mukaisesti koulutettu henkilökunta tekee epidemioiden selvitystä ja tartunnan jäljittämistä ja kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri määrittää karanteeniin asetettavat henkilöt. Karanteeniaika on 14 vrk.
Ottelutapahtumat
Ottelutapahtumien rajoitukset koskevat tällä hetkellä vain yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia.
Alle 500 henkilön yleisötapahtumissa kaikki ottelutapahtumaan osallistujat noudattavat yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita: Paikalle tullaan vain täysin terveinä, huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja yskitään/aivastetaan oikein.
Yleisö
- Yleisön tulee noudattaa 1-2 metrin turvavälejä muihin kuin omaan seurueeseen/lähipiiriin katsomossa ja muissa hallin tiloissa (kahvila, jne.). Ei halailuja, kättelyitä tms.
- Kotijoukkueen toimitsijat voivat muistuttaa yleisöä turvaväleistä ja käsihygieniasta ennen ottelua ja sen aikana.
- Kotijoukkueen on hyvä varata katsomoon käsidesiä, jos sitä ei halliyhtiön puolesta ole saatavilla.
Kotijoukkue / toimitsijat
- Toimitsija-aitioon varataan käsidesiä toimitsijoita varten.
- Toimitsija-aitiossa huomioidaan turvavälit aina, kun se on mahdollista.
- Kasvomaskien käyttöä toimitsija-aitiossa kannattaa harkita.
- Jäähyaitoihin varataan kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä pelaajille hikipyyhkeiksi jäähyjen ajaksi. Kummassakin jäähyaitoissa tulee olla roskakori, johon pelaaja itse laittaa käsipyyhkeen käytön jälkeen.
Ei kättelyitä
- Ennen ottelua tai sen jälkeen ja mahdollisten seremonioiden yhteydessä ei suoriteta kättelyitä.
Viranomaisohjeet