Powered by GameResultsOnline.com tournament management

LEKSA 2021 Järvenpää

17.12. - 19.12.2021 Järvenpää, Kellokoski | Suomi

Leksan historia

Ensimmäisen kiekko tippui jäähän Leksa-nimeä kantavassa junioreiden jääkiekkoturnauksessa maaliskuussa 1976. Elettiin aikaa jolloin Järvenpäässä pelattiin jääkiekkoa ulkojäillä ja kaupungin jääkiekkoseura oli oma jaostonsa Järvenpään Palloseuran, JäPS, alaisuudessa.

Turnauksen syntymisestä saadaan kiittää kahta juniori-ikäluokan valmentajaa Erkki Hyväristä ja Morat Rahmatullaa. Erkki Hyvärisen idea kevätkauden viimeisestä turnauksesta ennen kauden 1975-76 päättymistä sai myös Morat Rahmatullan innostumaan ja ensimmäistä Leksa-turnausta pelattiin jo kahden päivän kuluttua idean syntymisestä.

Turnaus sai nimensä tuolloin JäPS-jääkiekkojaoston puheenjohtajana toimineen Leo Jokisen lempinimestä, Leksa. Nimeä turnaukselle ehdotti Morat Rahmatulla, joka yhdessä Leo Jokisen kanssa huolehti Leksa-turnauksen järjestelyistä vuosien ajan luomalla vankan pohjan niin turnaukselle kuin koko jääkiekkokulttuurille Järvenpäässä.

Turnauksella on pitkä historia ja se on tiettävästi pisin yhtäjaksoisesti järjestetty junioreiden jääkiekkoturnaus Suomessa. Turnaus on jouduttu perumaan vain kerran, vuonna 1978, kun aikainen kevät sulatti ulkojäät ja esti turnauksen pitämisen. Ulkojää tilanne helpottui 1982, kun kaupunkiin saatiin ensimmäinen tekojää ja jääkiekkoseuran nimi muutettiin samanaikaisesti Järvenpään Haukoiksi. Leksa-turnauksen on tästä lähtien järjestänyt Järvenpään Haukat.

Turnauksen järjestää joka vuosi U12-ikäluokan joukkue vapaaehtoisvoimin ja turnauksen nimi on säilynyt samana sen perustamisesta asti, vaikka turnauksen laajuus ja oheistoiminnan sisältö vaihtelevatkin vuodesta riippuen.

Turnauksen perustamisvuodesta lähtien jokaisessa Leksa-turnauksessa on jaettu Leo Jokisen nimeä kantava kunniapalkinto Haukkojen parhaalle puolustajalle. Vuodesta 2009 turnaus on pelattu useamman tasoryhmän turnauksena ja palkinnon saajina on ollut useampi Haukka-pelaaja, yksi jokaisesta tasoryhmästä. Palkinnon luovutti vuosikymmeniä jo edesmennyt jääkiekkovaikuttaja Leo Jokinen itse, jonka mielestä hyökkääjät saivat aina kaikki palkinnot, koska tekivät eniten maaleja. Tämän vuoksi palkinto on osoitettu parhaalle puolustajalle jo alusta lähtien.

Vuonna 2020 Leksa-turnauksessa jaettiin ensimmäisen kerran Olli Malmivaaran nimeä kantava palkinto Leo Jokisen kunniapalkinnon lisäksi. Olli Malmivaara on Järvenpään Haukkojen kasvatti ja hänen nimellään kulkeva palkinto annetaan Haukkojen-pelaajalle jokaisessa turnauksessa erikseen nimettävien ansioiden mukaan.

GameResultsOnline.com
servicedesk@gameresultsonline.com
+358 44 7599 554
© 2024 GameResultsOnline.com