ALKUSANAT
Olemme koonneet alle sääntökokoelman, jossa on tehty muutoksia IIHF:n virallisiin sääntöihin vain siinä määrin, että sarjan järjestäminen ja pelaaminen ei vaikeudu teknisten seikkojen vuoksi. Vaikka kyseessä on urheilullinen ja kovatasoinen sarja, haluamme säilyttää joukkueiden vaikuttamisen vapauden samalla taaten niin pelaajien, toimitsijoiden kuin tuomareiden turvallisuuden. Tähän alle on kerätty muutoskohdat IIHF:n virallisista säännöistä. Muilta osin noudatetaan virallisia IIHF:n sääntöjä. Riitatilanteissa viimeisen päätöksen ratkaisun osalta, molempia osapuolia kuullen, on sarjan juryllä, joka on koottu ammattitaitoisista tuomareista.
Muistetaan kaikki niin pelaajat, toimihenkilöt, tuomarit kuin sarjanjärjestäjätkin, että kyseisen sarjan tarkoituksena on luoda ja ylläpitää urheilullisuutta ja yhteisöllisyyttä, sekä luoda unohtumattomia muistoja opiskeluajoilta, joita voi muistella joukkuetovereiden kanssa vielä kiikkutuolissa. Vaikka pelataan kovaa, niin pelataan pilke silmäkulmassa ja vastustajaa kunnioittaen!
Terveisin,
FCAA
Operatiivinen vastaava Tuomas Koivistoinen
SARJAN OMAT SÄÄNNÖT (EI IIHF VIRALLISISTA SÄÄNNÖISTÄ)
1.ALKOHOLI JA PÄIHDYTTÄVÄT AINEET
Ennen ottelua ja ottelun aikana pelialueella tai pelialueen aitoissa (vaihtoaitio tai toimitsijoiden aitio) on molempien joukkueiden pelaajilla ja toimihenkilöillä nollatoleranssi alkoholin tai muiden päihdyttävien aineiden osalta. Mikäli tätä toleranssia rikotaan, säätää sarjan kurinpito tämän säännön mukaisesti rikkeen tehneelle pelaajalle tai toimihenkilölle 100 euron sakon ja vähintään yhden ottelun mittaisen pelikiellon. Pelikiellon pituudesta päättää sarjan jury. Kahdesta toistuvasta rikkeestä pelaaja tai toimihenkilö suljetaan ulos sarjan toiminnasta.
2. PELIALUE
3. KOKOONPANOT
Ottelukohtainen kokoonpano tulee toimittaa sarjan järjestäjille viimeistään kolmea (3) päivää ennen ottelutapahtuman aloittamista. Viimehetken muutokset ovat neuvoteltavissa sarjan järjestäjien ja vastustajajoukkueen hyväksynnällä. Kullakin joukkueella voi olla aktiivisessa kokoonpanossaan 20 kenttäpelaajaa ja 2 maalivahtia. Ottelupöytäkirjat tulee vahvistaa ennen ja jälkeen ottelun molempien joukkueiden ja toimitsijoiden toimesta.
4. EDUSTUSKELPOISET PELAAJAT
Otteluun ilmoitettavien pelaajien tulee olla sarjailmoittautumisen tehneen joukkueen aktiivisia pelaajia ja käydä koulua ilmoittautuneen yliopiston kaupungissa, ja viimeistään toukokuussa 2023 valmistuneita. Poikkeuksista päättää sarjan järjestävä taho.
5. PELIASU
Jokaisella joukkueella tulee olla yhtenäinen peliasu. Jokaisessa peliasussa tulee olla kullekin ottelussa pelaavalle pelaajalle yksilöity pelinumero selässä.
6. KAPTEENIT
Joukkueilta ei edellytetä IIHF:n standardien mukaisia kapteenimerkintöjä, joskin pelaajan kapteeniuus tulee tehdä ilmi esimerkiksi teippaamalla kapteenin merkin (C tai K) edellä mainitun pelaajan peliasun rintaan vasemmalle puolelle. Mikäli kapteeni loukkaantuu ottelun aikana, eikä kykene ottelua jatkamaan, tulee tuomaristolle ilmoittaa uuden kapteenin pelioikeus, jolla on oikeus puhutella tuomaristoa.
7. VARUSTEET (KENTTÄPELAAJA)
Jokaisella pelaajalla tulee olla turvallisuusstandardit täyttävät varusteet: Ala-, polvi-, hartia-, kyynär- ja kaulasuoja, jääkiekkohousut, luistimet, pelisukat, jääkiekkohanskat ja häkillinen kypärä. Yllä mainittujen turvallisuus standardien sivuuttamisesta tuomarin tulee ensin ohjeistaa pelaajaa turvallisuusstandardien mukaisesti. Mikäli muutosta ei tehdä, tuomitaan joukkueelle pieni rangaistus. Tuomarilla on myös omaa harkintakykyään käyttäen mahdollista määritellä varusteen vaarallisuus pelaajalle tai vastustajalle. Myös vaarallisen varusteen käytön osalta pätee yllä mainittu protokolla.
8. VARUSTEET (MAALIVAHTI)
Luistimia ja mailaa lukuun ottamatta kaikki maalivahdin käyttämät varusteet ovat yksinomaan maalivahdin suojaamista varten. Näiden varusteiden tulee täyttää turvallisuusstandardit. Maalivahdit eivät saa käyttää vaatekappaletta tai laitetta, jotka antaisivat hänelle asiatonta hyötyä maalivahtityöskentelyssä. Yllä mainittujen turvallisuus standardien sivuuttamisesta tuomarin tulee ensin ohjeistaa pelaajaa turvallisuusstandardien mukaisesti. Mikäli muutosta ei tehdä, tuomitaan joukkueelle pieni rangaistus. Tuomarilla on myös omaa harkintakykyään käyttäen mahdollista määritellä varusteen vaarallisuus pelaajalle tai vastustajalle. Myös vaarallisen varusteen käytön osalta pätee yllä mainittu protokolla.
9. HAMMASSUOJAT
Hammassuojat eivät ole pakollinen varuste, mutta suosittelemme niiden käyttöä vahvasti.
10. TOIMITSIJAT
Päätuomarin tulee ennen ottelun alkamista varmistaa, että toimitsijat ovat oikeilla paikoillaan, sekä varmistaa, että ajanottolaitteet ovat kunnossa, sekä merkinantolaitteen puuttuessa toimitsijoilla on mahdollisuus selkeän merkin antamiseen, esimerkiksi pillillä.
11. RAPORTIT
Päätuomarin täytyy raportoida sarjan jurylle nopeasti ja yksityiskohtaisesti seuraavien tapahtumien olosuhteet:
12. KIRJURI
Kirjuri varmistaa, että joukkueen kapteeni (C) ja varakapteeni(t) (A) on merkitty kokoonpanoihin.
Kirjuri merkitsee pöytäkirjaan tehdyt maalit, maalintekijät ja mahdolliset syöttäjät sekä merkitsee kaikki ne pelaajat, jotka todellisuudessa pelasivat ottelussa. Ottelun päätyttyä kirjuri varmistaa, että ottelun tuomaristo tarkistaa ja allekirjoituksellaan viimeistelee pöytäkirjan. Rangaistusaition valvojien tulee avustaa kirjuria ja peliajanottajaa jäällä olevien pelaajien numeroiden kirjaamisessa.
13. PELIAJANOTTAJA
Peliajanottaja kirjaa kunkin ottelun erän alku- ja loppuajan. Ottelun aikana peliajanottaja käynnistää pelikellon kiekon pudotuksesta ja katkaisee kellon kuullessaan tuomariston vihellyksen tai maalin syntyessä. Peliajan ottaja huolehtii, että äänentoistojärjestelmän ollessa käytössä, sen avulla kuulutetaan:
Mikäli käytössä ei ole sähköistä kellojärjestelmää, tulee peliajanottajan määrittää peliaika käsikellolla.
14. JATKOAIKA
FCAA:n otteluissa ei pelata jatkoaikaa, vaan ottelun lopputulos ratkaistaan kolmen laukojan voittomaalikilpailulla. Mikäli ottelun lopputulos ei ratkea kolmen laukojaparin jälkeen, kääntyy laukojien järjestys ja voittomaalikilpailu suoritetaan loppuun äkkikuolema -periaatteella.
15. VALMENTAJAN HAASTO
FCAA:n alaisissa otteluissa ei ole käytettävissä valmentajan haastomahdollisuutta.
16. AIKALISÄ
Kummallekin joukkueelle sallitaan yksi 30 sekunnin aikalisä ottelua kohden, niin runkosarjassa kuin lopputurnauksessa.
17. TAKLAAMINEN
Taklaaminen on kokonaan kielletty. Kuitenkin, kiilaaminen on sallittua.
18. LAITATAKLAUS, SELÄSTÄ JA PÄÄHÄN/KAULAAN KOHDISTUVA TAKLAAMINEN
Poikkeuksena IIHF:n virallisiin sääntöihin, sarjan turvallisuuden lisäämiseksi mahdollisuus siitä, että laitataklauksen tai selästä ja päähän/kaulaan kohdistuvan taklaamisen seuraus olisi pieni rangaistus ja käytösrangaistus poistetaan. Kaikista edellä mainituista taklaamisen muodoista tuomitaan aina iso rangaistus.
19. TAPPELUT
Tappeleminen ei kuulu FCAA:n piirteisiin. Tappeluun osallistuneiden pelaajien lopullisen pelikiellon määrittää sarjan jury.
Päätuomarin (päätuomareiden) on rangaistava pelaajia, jotka vapaaehtoisesti osallistuvat nujakkaan/tappeluun, niin sanottuja ”halukkaita tappelijoita” sen mukaisesti, ja heidät voidaan poistaa pelistä. Muita täydentäviä kurinpitorangaistuksia voidaan määrätä.
Tappeluksi tulkitaan tilanne, jossa vähintään yksi (1) pelaaja lyö tai yrittää lyödä vastustajaa toistuvasti tai kun kaksi (2) pelaajaa painivat tavalla, joka vaikeuttaa linjatuomareiden puuttumista asiaan ja erottaa kamppailijat toisistaan.
Pelaajalle, joka itsepintaisesti jatkaa tai yrittää jatkaa tappelua tai yhteenottoa sen jälkeen, kun päätuomari on käskenyt häntä lopettamaan, tai vastustaa linjatuomaria tämän hoitaessaan tehtäviään, tuomitaan päätuomarin harkinnan mukaan vähintään iso rangaistus (tappelusta) ja pelirangaistus sen lisäksi, mitä muita rangaistuksia hänelle tuomitaan.
Päätuomareille annetaan erittäin laaja liikkumavara rangaistuksissa, joita he voivat määrätä tämän säännön nojalla. Tämä on tietoinen valinta, jotta päätuomareilla on mahdollisuus erotella tappelun osapuolien ilmeinen vastuu joko tappelun aloittajana tai tappelua itsepintaisesti jatkava osapuolena. Annettua harkintavaltaa tulisi käyttää järkevästi.
20. ISOT RANGAISTUKSET
21. TÄYDENTÄVÄ KURINPITO
Sarjan jury voi oman harkintansa mukaan tutkia minkä tahansa tilanteen, joka liittyy mihinkä tahansa FCAA:n alaisuudessa pelattuun otteluun. Asiaankuuluva elin voi tuomita lisäkurinpitorangaistuksia kaikista rikkeistä, joita pelaaja, maalivahti, valmentaja tai joukkueen toimihenkilö on tehnyt ennen ottelua, ottelun aikana tai sen jälkeen, olipa päätuomari tuominnut jäähyä tällaisesta rikkeestä tai ei.
22. OTTELUAIKA
Sarjan ottelun kesto on kaksi (2) 15 minuutin erän verran. Kokonaisaika ottelulla on 60min jäävuoron alkamisesta. Mikäli ottelu on 55 minuutin kokonaisajan (jäävuoron alusta) kohdalla tai milloin tahansa sen jälkeen tasan, ottelussa siirrytään voittolaukauskilpailuun.
23. OTTELUISTA SAATAVAT PISTEET
Pisteiden jako ottelukohtaisesti on:
3 pistettä - Voitto varsinaisella peliajalla
2 pistettä - Voitto varsinaisen peliajan jälkeen
1 piste - Tappio varsinaisen peliajan jälkeen
0 pistettä - Tappio varsinaisella peliajalla
24. 2025 FCAA FINALS LOPPUTURNAUSKELPOISUUDEN MÄÄRITTYMINEN
Kaikilla joukkueilla on osallistumisoikeus molempiin kauden turnauksiin.
25. IIHF VIRALLISET SÄÄNNÖT
Yllä mainitut 24 sääntökohtaa ovat IIHF:n virallisia sääntöjä täydentäviä, tai sarjan toimivuuden kannalta välttämättömiä muutoksia. Muilta osin sarjassa noudatetaan IIHF:n virallisia jääkiekon sääntöjä kaikilla osa-alueilla.