MCare Cup MCARE CUP
5.1.2019 Matinkylän Jäähalli | Suomi

Turnaussäännöt

Turnaukseen osallistuu 24 joukkuetta.

Turnauksen peliryhmät jaetaan neljään 6 joukkueen alkulohkoon. Alkulohkojen jälkeen pelataan jatkoottelut siten, että alkulohkoissa samalle sijoitukselle päätyneet joukkueet pelaavat yhden ottelun vastakkain. (A-B ja C-D)

Pelit pelataan otteluohjelman mukaisesti kahdessa rinnakkaisessa kaukalossa puolikkaalla kentällä per peli, jolloin pääsääntöisesti samanaikaisesti pelataan neljää ottelua.

Joukkueiden/peliryhmien tulee huolehtia siitä, että he ovat hyvissä ajoin valmiina ennen oman ottelun alkua. Kunkin joukkueen on oltava pelivalmiina 5 min. ennen ottelun alkamista jäälle johtavalla käytävällä. Edellisen ottelun päättyessä seuraavien peliryhmien tulee siirtyä vaihtoaitioihin odottamaan. Mahdolliset viirit vaihdetaan loppukättelyjen yhteydessä.

Turnauksessa noudatetaan SJL:n voimassa olevia kilpailu- ja pelisääntöjä, juniorisääntöjä ja alueen erikoissääntöjä yhdessä jäljempänä esitettyjen turnaussääntöjen kanssa. Kurinpitoon liittyvissä asioissa noudatetaan Suomen Jääkiekkoliiton ja Eteläisen alueen menettelytapoja ja sääntöjä. Pelialue kattaa punaviivan ja kaukalon päädyn välisen alueen pitkittäin ja kaukalo jaetaan välilaidalla. Turnauksessa käytetään normaalikokoisia maaleja. Maalit sijoitetaan kentän oletettuun keskikohtaan noin 1,5 metrin päähän "päätylaidasta". Otteluissa käytetään sinistä juniorikiekkoa. Ottelut pelataan 4 vastaan 4 kenttäpelaajalla + maalivahdit. Turnauksen järjestäjä vastaa ajanotosta ja tulosseurannasta.

Ottelun kesto ja virallinen aika (päivitetty 28.12.2018)

Ottelun kesto on 24 minuuttia siten, että kelloa ei pysäytetä vaihdon ajaksi. Vaihto suoritetaan 2 minuutin välein. Peli käynnistetään pelialueen oletetusta keskipisteestä pelin aluksi sekä maalin jälkeen. Maalivahdin sulkiessa kiekon tai kiekon lennettyä keskilaidan yli, pelinohjaaja määrää hyökkäävän joukkueen riittävän pitkälle etäisyydelle puolustavan joukkueen maalista, jotta puolustava joukkue voi käynnistää pelin oman maalin takaa. 

Ottelun toimitsija ilmoittaa vaihdosta kuuluttamalla "vaihto" tai pelikellon summerin ääni ilmoittaa vaihdon, jolloin joukkueet voivat avata vaihtoaition luukun vaihdossa oleville pelaajille. Vaihdon lopettavat pelaajat eivät koske "vaihto" kuulutuksen /summerin äänenjälkeen enää kiekkoon millä pelasivat vaan pyrkivät mahdollisimman ripeästi vaihtoaitioon. Vaihtoon luistelevat pelaajat eivät voi tahallisesti myöskään estää vaihdon aloittaneita uusia pelaajia. Vaihdosta tulevat pelaajat saavat välittömästi luukun auettua luistella tavoittelemaan kiekkoa minkä pelinohjaaja on jättänyt paikoilleen jäähyaitioiden puoleisen laidan läheisyyteen piirrettyyn ympyrään. Vaihdosta kentälle ryntäävät pelaajat EIVÄT siis jatka sillä kiekolla millä edellisen vaihdon lopettaneet pelasivat vaan jatkavat aina peliä laidan lähelle piirrettyyn ympyrään jätetyllä kiekolla. Pelinohjaaja poimii toisen kiekon ylös kun on ensin asettanut uuden kiekon merkityn pisteen sisään. Jos joku pelaajista jää pelaamaan peräkkäistä vaihtoa on hänen "vaihto" kuulutuksen / summerin äänen jälkeen luisteltava koskettamaan kädellä vaihtoaition oman luukun läheisyydessä laitaa ennen kuin kyseinen pelaaja voi osallistua alkaneen vaihdon peliin. 

Aikalisän käyttö ei ole sallittua. Turnauksen johdolla on perustelluista syistä oikeus muuttaa peliaikaa. Mikäli joukkue ei ole jäällä valmiina aloittamaan peliä otteluohjelman mukaisesti, aloitetaan peli viivästyneen joukkueen 5-0 tappioasemasta ja peliaika on viereisen kentän jäljellä oleva peliaika.

Sijoittuminen lohkoissa Ottelun voitosta saa kaksi pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja tappiosta nolla pistettä. Jos kaksi joukkuetta päätyy lohkossa tasapisteisiin, ratkaistaan näiden keskinäinen järjestys seuraavassa järjestyksessä: Keskinäinen ottelu, maaliero lohkossa, tehdyt maalit lohkossa ja arpa. Kolmen tai useamman joukkueen ollessa tasapisteissä sijoitus sarjataulukossa määräytyy seuraavasti: Maaliero lohkossa, tehdyt maalit lohkossa ja arpa.

Pelipaidat

Perussääntönä on, että kotijoukkue pelaa tummilla ja vierasjoukkue vaaleilla pelipaidoilla. Säännöstä voidaan tarvittaessa poiketa joukkueiden välisellä sopimuksella. Molemmat joukkueet voivat pelata tummilla pelipaidoilla, mikäli pelipaidan värit poikkeavat selvästi toisistaan.

Peluuttaminen ja muut pelaamiseen liittyvät säännöt

Turnaus kuuluu kaikille joukkueen pelaajille. Vastuu pelaajien tasapuolisesta peluuttamisesta jää joukkueiden ohjaajille sekä ottelun tuomareille. Kaikkia joukkueessa mukana olevia pelaajia on peluutettava tasapuolisesti ja tasaisin vuoroin. Tasapuolista peluuttamista on noudatettava joukkueen pelaajamäärästä riippumatta eli riippumatta siitä, onko peliryhmässä enemmän tai vähemmän kuin 11 pelaajaa. Ottelun tuomarin tulee itse huomattuaan tai saatuaan ilmoituksen, huomauttaa rikkeen tehnyttä joukkuetta ja pyytää korjaamaan tilanne välittömästi esimerkiksi vaihtamalla kentällä olevia pelaajia.

Joukkueiden toimihenkilöiden toivotaan noudattavan pelaajien ohjaamisessa asiallista käytöstä ja hyviä tapoja. Tuomarit huomauttavat joukkueiden toimihenkilöitä tarvittaessa epäasiallisesta käytöksestä. Toimihenkilön, jota tuomari joutuu toistuvasti huomauttamaan epäasiallisesta käytöksestä, tulee tuomarin pyynnöstä siirtyä loppupelin ajaksi hallin ulkopuolelle. Turnauksen aikana vaihtoaitioissa ja kaukaloiden läheisyydessä saa järjestäjän lisäksi liikkua vain peliryhmien välttämätön toimihenkilöstö. Yleisön tulee seurata otteluita katsomosta.

Rangaistukset

Rangaistuksissa noudatetaan Leijonaliigan sääntöjä. Kun pelaaja tekee rikkeen, vihelletään peli poikki ja kerrotaan rikkeen tehneelle pelaajalle katkon syy. Kyseinen pelaaja myös poistetaan vaihtoon. Pelaaja on jälleen vapaa osallistumaan peliin seuraavassa vaihdossa.

Virheiden toistuessa on tuomarilla oikeus poistaa pelaaja ottelusta. Turnausjärjestäjä pidättää lisäksi oikeuden kutsua turnauksen jury koolle pelaajan poistamiseksi turnauksesta.

Turnaustoimisto ja ottelupöytäkirjat

Kaikissa ongelmissa voi kääntyä turnaustoimiston puoleen.

Ottelupöytäkirjoista huolehtii turnauksen järjestäjä. Ennen ensimmäistä ottelua saatte tarvittaessa turnaustoimistosta ottelupöytäkirjat, jotka ovat esitäytettyjä lähettämienne joukkuetietolomakkeiden mukaisesti. Joukkueenjohtajien on käytävä turnaustoimistossa allekirjoittamassa, tarkistamassa ja täydentämässä pelipöytäkirjat hyvissä ajoin ennen ensimmäisten pelin alkua. Jos turnauksen aikana tulee muutoksia joukkueen kokoonpanoon, tästä tulee ilmoittaa turnaustoimistoon viipymättä.

Vastuut

Turnauksen järjestäjät eivät vastaa osallistuvien joukkueiden mahdollisista tapaturmista tai muista vahingoista. Osallistuvien joukkueiden joukkueenjohtajat vastaavat siitä, että kaikilla pelaajilla on voimassa oleva lisenssi tai kiekkokoulun tapahtumapelipassi ja vakuutukset.

Vastalauseet ja turnauksen jury

Turnauksen juryn jäsenet ovat: Turnauspäällikkö, ottelun tuomari ja osallisena olevien joukkueiden joukkueenjohtajat.

Turnauksen mahdolliset vastalauseet käsittelee turnauksen jury, jonka päätös on lopullinen eikä siitä voi valittaa. Puheenjohtajana toimii järjestävän seuran edustaja. Jury kutsutaan koolle vain tarvittaessa, ottelun tuomarin tai turnaukseen osallistuvan joukkueen joukkueenjohtajan pyynnöstä. Juryn tulee ratkaista kaikki käsittelyyn tulevat asiat viivyttelemättä, mutta kuitenkin kaikissa tapauksissa turnauksen aikana. Vastalausemaksu on 100€, joka palautetaan, jos vastalause hyväksytään. Vastalause on ilmoitettavakirjallisena 10 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä. Turnauksen luonteen johdosta toivotaan korkeahkoa kynnystä vastalauseiden tekemiseen. Toivomme, että joukkueiden ohjaajat tutustuvat sääntöihin etukäteen, jotta turhat protestit ja epäselvyydet vältettäisiin. Turnauksen järjestäjä kehottaa joukkueiden ohjaajia mieluummin huomauttamaan mahdollisista virheistä välittömästi, jolloin rikkeet voidaan korjata ilman protesteja.

Turnaussijoitukset ja palkitseminen
Jokainen turnaukseen osallistunut pelaaja palkitaan mitalilla välittömästi viimeisen ottelun jälkeen.

Tuomarit ja toimitsijat

Tuomareina ja toimitsijoina toimivat turnauksen järjestäjän nimeämät henkilöt, jotka ovat järjestävän seuran pelaajien vanhempia.

Joukkueiden ilmoittautuminen

Turnausaamuna Joukkueenjohtajat ilmoittautuvat turnausaamuna viimeistään 30min. ennen ensimmäistä peliä turnaustoimistoon. Samalla ilmoitetaan joukkueen vahvuus ja mahdolliset muutokset ennakkoon ilmoitettuihin kokoonpanoihin.